Muziek is beleving, passie en emotie.

Luister naar een opname van Maria Callas of een tango van Astor Piazzolla en u weet wat ik bedoel. En voel… Maar er is meer.

De massaliteit en oerkracht van Mahlers Symphonie der Tausend raken me net zo en als de verstilling en eenvoud van het langzame deel uit het pianoconcert in G van Ravel.

De vitaliteit en drive van de Skytische Suite van Prokofiev – speciaal het tweede deel – grijpen me steeds weer naar de keel. De manier waarop pianist Glenn Gould streeft naar perfectie in zijn benadering van de muziek van Bach inspireert me telkens weer.

Het zijn deze muzikale kwaliteiten en inspiratiebronnen die mij als dirigent bezielen. Ze komen in me samen en via mijn lichaam probeer ik ze over te brengen op de musici en via hen op het publiek. Muziek maken – dirigeren – is voor mij dan ook onlosmakelijk verbonden met energie: hoe meer energie ik geef, des te meer energie krijg ik terug.

Een wonderlijke en verslavende ervaring.

BIOGRAFIE

Frenk Rouschop (Sint Geertruid, 1960) kreeg een gedegen muzikale opleiding. Hij volgde vanaf zijn veertiende muziekonderwijs op de befaamde muziekacademie van ’s-Gravenvoeren (België), voordat hij werd toegelaten tot het conservatorium van Maastricht. Daar volgde hij aanvankelijk de hoofdvakken trompet en algemene muzikale vorming (AMV) en vanaf 1985 ook het hoofdvak praktijkdiploma Hafabra-directie.

Daarna kwam hij onder de hoede van de éminence grise van de Nederlandse blaasmuziek, Sef Pijpers, onder wiens inspirerende begeleiding hij in 1990 zijn diploma uitvoerend musicus Hafabra-directie behaalde.

Inmiddels was hij al werkzaam bij diverse blaasorkesten in het hele land.

Sindsdien neemt hij met zijn orkesten met vaste regelmaat deel aan concoursen van diverse muziekbonden en het Wereld Muziek Concours. Verschillende landstitels en vier WMC titels prijken op zijn palmares.

Om zijn muzikale horizon te verbreden heeft Frenk een aantal jaren orkestdirectie gestudeerd bij de bekende symfonische dirigent en pedagoog Jan Stulen. Momenteel is hij werkzaam bij diverse blaasorkesten, fungeert hij als jurylid (o.a. voor de KNMO) en is hij actief voor diverse muzikale projecten.

Chef Dirigent

Koninklijke Philharmonie Bocholtz (NL), 2018 tot heden

Symfonisch harmonieorkest uit Bocholtz (gemeente Simpelveld), opgericht in 1886. ‘De Phil’ is al decennia één van de toonaangevende muziekverenigingen van Limburg met leden uit de gehele Euregio. Sinds 1985 speelt het orkest onafgebroken in deze hoogste afdeling voor amateur blaasmuziek. Heden ten dage is de vereniging nog steeds springlevend. De huidige concertformatie bestaat uit 80 leden waarbij er jaarlijks gemiddeld 30 keer een officiële uitvoering plaatsvindt zoals concerten, processie en andere maatschappelijke evenementen.

Wedstrijdresultaten:
2019, Bondsconcours Concertdivisie (jury aan huis), 95,33 punten

Fanfare De Vooruitgang Stiphout (NL), 2006 tot heden

Fanfare De Vooruitgang Stiphout is opgericht in 1921. Sinds 1952 musiceert het orkest onafgebroken in de bovenste regionen van de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen. Er wordt middels diverse samenwerkingsverbanden veel energie gestoken in het promoten van de eigenheid van het fanfareorkest door het spelen van originele composities voor fanfare en de betere bewerkingen van andere stukken. Hiermee heeft De Vooruitgang een naam hoog te houden.

Wedstrijdresultaten:
2018, Bondsconcours, 1e divisie, 93,5 punten, 1e prijs met lof der jury
2013, Bondsconcours, 1e divisie, 90 punten, 1e prijs met lof der jury
2008, Bondsconcours, 1e divisie, 87,41 punten, 1e prijs

Harmonieorkest De Volksgalm Riemst (B), 2003 tot heden

De Volksgalm werd opgericht in 1924 door een twintigtal geestdriftige mensen. Onder leiding van haar eerste dirigent werd De Volksgalm al snel een volwaardige harmonie. Op dit moment bestaat het orkest uit ongeveer 60 leden. Een kleine club dus, maar een harmonie met het muzikale hart op de juiste plaats. Voor elke uitvoering wordt er keihard gewerkt om het programma zo goed mogelijk af te werken. Kwaliteit maar ook vooral plezier staan bij Harmonieorkest de Volksgalm voorop!

Wedstrijdresultaten:
2017, WMC Kerkrade, 1e divisie, 96,08 punten, wereldkampioen
2016, provinciale wedstrijd Neerpelt (B), 1e divisie, 93 punten, kampioen
2013, WMC Kerkrade, 1divisie, 94,75 punten
2009, WMC Kerkrade, 1e divisie, 97,08 punten, wereldkampioen
2005, WMC Kerkrade, 1e divisie, 83,75 punten
2004, provinciale wedstrijd VLAMO Peer (B), 1e divisie, 93 punten, kampioen

Fanfare St. Caecilia Schimmert (NL), 2003 tot heden

De ‘Societeit van Sint Caecilia van Schimmert’ werd in 1845 opgericht. Reeds vóór 1865 werd overgegaan naar een fanfare-bezetting. Tóch wordt in de Schimmertse volksmond het orkest na bijna anderhalve eeuw nog steeds “de hermenie” genoemd.

Dienstbaarheid aan de gemeenschap is anno nu nog steeds een van de hoofddoelstellingen van de vereniging. Zij omvat tegenwoordig vijf geledingen, te weten leerlingenorkest, jeugddrumband, jeugdfanfare, drumband en fanfare. Sinds 1970 heeft de vereniging een grote groei doorgemaakt in omvang en kwaliteit door onder meer een goede opleiding van de leden, ondersteuning door bestuur en middenkader, en externe muzikale adviezen in combinatie met een gedreven en bezielende muzikale leiding.

Wedstrijdresultaten:
2017, WMC Kerkrade, concertdivisie, 95,8 punten
2013, WMC Kerkrade, concertdivisie, 94,3 punten, vice-wereldkampioen
2009, WMC Kerkrade, concertdivisie, 91,84 punten, vice-wereldkampioen
2006, Bondsconcours, 1e divisie, 95,33 punten, kampioen

Projecten

PROJECTEN/GASTDIRECTIES/JURERING

 

Lid Repertoire Informatiecentrum (RIC)
Jurylid Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie (KNMO)

 

2021

 • ‘Alzheimer’. Muziekdramatische productie van Jos Frusch in het kader van de viering van het twintigjarig bestaan van het Alzheimer Centrum Limburg (ACL). De première is voorzien op 3 september 2021; de reeks uitvoeringen wordt afgesloten rond 21 september 2021, Wereld Alzheimer Dag. 

2019

 • Jurylid gemeentelijk muziektreffen Gulpen-Wittem.
 • ‘Koren- en orgelconcert’ Rolduc Kerkrade. Dirigent koperensemble.
 • ‘In het zicht van de vrijheid’. Muziekdramatische productie van Jos Frusch. Diverse uitvoeringen. < link naar krantenartikel>
 • Concert ’Ode aan de Vrijheid’ ter gelegenheid van de start van de provinciale viering van 75 jaar bevrijding van Limburg. <link naar affiche>
 • Panellid L1 radio LBM bondsconcoursen <link naar geluidsfragmenten>
 • KNMO jurylid bondsconcours Hoogeveen.
 • ‘Harmonie & Duel’, Philharmonie Bocholtz en Belgian Brass <link naar krantenartikel>

2018

 • Concertreis met ‘Euregion Brass, Wind & Percission’ naar China. <link naar krantenartikel>
 • Jurylid dirigentenexamen Ralf Schreurs.
 • Panellid L1 radio LBM bondsconcoursen. <link naar geluidsfragmenten>
 • Jurylid ‘HW concertfestival Zuid-Holland’.
 • ‘Reflexions of Bernstein’, bondsconcours fanfare De Vooruitgang Stiphout.

2017

 • ‘Nacht van de militaire muziek’, gastdirigent Orkest Koninklijke Marechaussee.
 • ‘The American Promise’, WMC Fanfare St. Caecilia Schimmert.
 • Gastdirigent Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’, concert Groenloo.

 

Media

Adres

Julianaweg 1
6265 AH Sint Geertruid

Telefoon

+31(0)6 - 5052 4101